Občina Ajdovščina v čezmejnem projektu SOLUM

datum: 28.06.2012

kategorija: Novice

Občina Ajdovščina sodeluje skupaj z vodilno Mestno občino Nova Gorica in ostalimi partnerji: Kmetijsko gozdarskim zavodom Nova Gorica, Zavodom za turizem Kranjska Gora, italijanskima pokrajinama Ravenna in Gorica ter občinama Sauris in Tresigallo v projektu »Po poteh tradicije (in) okusov«, krajše SOLUM.

Logo-čezmejno sodelovanjeNamen projekta je čezmejno združevanje in promocija tipičnih pridelkov (vino, med, olivno olje, zelišča, sadje, zelenjava, mlečni in suhomesni izdelki) in izdelkov tradicionalne obrti. V kratkem se bo pričelo zbiranje podatkov o ponudnikih tipičnih podeželskih produktov, ki bodo objavljeni na večjezični spletni strani. V sklopu projekta, ki bo trajal do oktobra 2014, bo potekalo na obeh straneh meje še več različnih promocijskih aktivnosti, posebej pa velja izpostaviti investiciji v Novi Gorici in Ajdovščini. Medtem ko Novogoričani trenutno še iščejo najustreznejšo lokacijo za promocijsko degustacijski prostor in vinoteko, so Ajdovci že izdelali idejni načrt arhitekture za ureditev prostora za trženje podeželskih izdelkov Vipavske doline v objektu tik ob Mladinskem hotelu v Palah.

Celoten projekt je vreden 1,3 milijona evrov. Evropska unija bo projekt sofinancirala preko Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 v deležu 85 odstotkov njegove vrednosti, 10 odstotkov bo slovenskim partnerjem sofinancirala država Slovenija, 5 odstotkov bodo morali kriti sami, italijanskim partnerjem pa bo Italija sofinancirala 15 odstotkov izdatkov.

Predstavitve projekta SOLUM se bodo odvijale v sklopu poletnih kmečkih tržnic v Ajdovščini.

 

 

Občina Ajdovščina