Sredi julija bo na Planini dišalo po marelicah

datum: 28.06.2012

kategorija: Novice

13., 14. in 15. julija bo v prostorih stare šole na Planini pri Ajdovščini potekala razstava različnih sort marelic, ki jih bo mogoče tudi pokušati.

Evropa investira v podeželjeRazstava je del projekt „Pridelajmo in predelajmo na kmetiji“, ki je podprt z evropskimi sredstvi. Namen razstave je dvigniti prepoznavnost sort marelic in uporabnost sadežev za različne namene, organizira pa jo  Kmetijsko svetovalna služba Ajdovščina pri KGZS, enota Nova Gorica.

Marelice - obložena veja V Vipavski dolini je posajenih okrog 15 hektarov nasadov marelic, ki dajo lahko tudi preko 200 ton dišečega sadeža. Na razstavi na Planini bomo marelico lahko dodobra spoznali – na ogled bo skupaj z vsemi potrebnimi podatki veliko različnih sort, od najzgodnejših, ki že zorijo in jih bodo strokovnjaki do razstave shranili, do poznih, te sorte bodo tudi na pokušino. Predstavili se bodo pridelovalci iz celotne Vipavske doline.

Ob tej priložnosti se bodo obiskovalcem predstavili tudi domači vinarji. Društvo gospodinj s Planine bo predstavilo uporabnost aromatičnega sadeža skozi različne dobrote. Dogodek pa bo tudi priložnost za predstavitev ostale domače ponudbe, Planina je znana po odličnem vinu, na stojnicah pa bo mogoče kupiti tudi druge kmečke pridelke in izdelke.

 

Program dogodka:

EKSRPRazstava različnih sort marelic z degustacijo

Planina, stara šola

Petek, 13. julij 2012 – otvoritev razstave ob 16. uri

Petkovi otvoritvi bo ob 18. uri sledilo strokovno predavanje o hranilni vrednosti marelic Irene Vrhovnik.

Sobota, 14. julija 2012 – ogled razstave med 13. in 16. uro

Nedelja, 15. julij 2012 – ogled razstave med 10. in 13. uro

Logo LAS

 

www.las-razvojpodezelja.si